Подтискане на емоциите

Spread the love

Според резултатите от изследването, публикувано в специализираното издание American Journal of Cardiology, подтискането на емоциите, в това число и негативните, влияе върху кръвообръщението. Недостига на кислород към сърцето може да провокира аритмия и да увеличат риска от инфаркт.

Друго изследване, направено от германски психолози от университета във Франкфурт На Майн показва, че професиите, изискващи от хората да са винаги усмихнати и любезни, нанасят поражения върху емоционалната стабилност и дори могат да доведат до т.нар. „емоционален дисонанс“.

Под най-голямо емоционално напрежение са поставени стюардесите, продавач-консултантите и служителите в call-центровете. Най-често, професионалните им задължения ги принуждават да са усмихнати и да изглеждат ведри, като подтискат истинските си емоции- Дългото прикриване на раздразнението и негативните емоции, в един момент може да избухне в истерия.

Резултатите се базират на данни от експериментално проучване, при което немските психолози разделили доброволците на две групи. Участниците в експеримента трябвало да разговарят по телефона с непознати.

Авторите на проучването използвали поставено лице, което да играе ролята „невъзпитана клиентка“, която се обаждала по телефона и се държала грубо и невъзпитано с доброволците.

На участниците в първата група било позволено да се защитят, а другите трябвало да бъдат много любезни до края на разговора.

Получените резултати показали, че онези, на които било позволено да спорят с арогантната клиентка, много по-бързо възстановили сърдечния си ритъм след края на разговора.

На доброволците, които трябвало да бъдат любезни, било нужно три пъти повече време за да се успокоят.

Авторите на изследването стигнали до заключение, че хората, които подтискат истинските си чувства, и се стараят да бъдат винаги любезни, страдат от т.нар. „емоционален дисонанс“, емоционално изтощение и депресия.

One Comment on “Подтискане на емоциите”

  1. Hey there! This is kind of off topic but I need some advice from an established blog. Is it tough to set up your own blog? I’m not very techincal but I can figure things out pretty quick. I’m thinking about setting up my own but I’m not sure where to start. Do you have any points or suggestions? Thanks

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *