Вуду Магия

Spread the love

В малката страна от третия свят  Хаити, бедността е захванала с мощна хватка хората. Тя е смятана за най-бедната страна в западното полукълбо,  и за тамошните  хора оцеляването е ежедневна борба. Но хаитяни черпят силата си от Voodoo, Африканскта новородена религия, в която много различни духове помогат на човек чрез свръхестествени сили. В царството на Voodoo няма почти никаква разлика между духовния и физическия свят . Духовете са автентични и са ежедневие за хаитяните . За Voodoo вярващ, нищо не се случва случайно, няма инциденти, нито съвпадения. За всичко си има цел, а целта се определя от хиляди духове, които заобикалят и ръководят всеки поклонник.

Антрополозите смятат, че вуду е някъде на между 6000 и 10000 години стара но търпи известни нововъведения и промени, с произход сред племена от Западна Африка Тя е пренесена в Хаити по време на европейската колонизация на Запада и бе укрепена чрез трансатлантическата търговия с роби. Африканските роби, които са били доведени до Хаити да служат на френските колонисти бяха принудени да преминат към католицизма и е било забранено е да практикуват своите местни африкански религии, включително Voodoo. Французите са се опитали да потисне тази „езическа“ религия, които са  почувствали че представлява заплаха за традициите е да  смешат  католическите аспекти в техните религиозни вярвания, които им позволяват да продължат да практикуват религията си, като я маскират под маската на християнството. След Хаити революция през 1804 г. и масовото изселване на френските  похитители, хаитяните са в състояние свободно да практикуват Voodoo без страх от наказание, а елементите на католицизма все още остават много голяма и неразделна част от тяхната религия. Днес, Voodoo стои като официална религия в страната, решението, взето през 2003 г. от президента на Хаити Жан-Бертран Аристид („Хаити прави Voodoo Официален“).

Хаитянското Voodoo е интересна смес, съставена от строг монотеизъм с почитането на много духове (Caistor). Хаитяните вярват в един всемогъщ бог, Bondieu, който се проявява във всичко и има власт над цялата Вселена, духовете, и целият живот. Под Bondieu, има три основни категории на духовете и хаитяните вярват че те контролират и управляват Вселената. Лоа са духовете, които въплъщават основните сили на вселената. Те контролират характеристиките на природата като пустинята, живота и смърта, и сладките води. Има стотици Лоа, всяка за господство над един специфичен аспект на природата. В допълнение към Лоа, има духове, които не са добре разбрани и дори малко тайнствени; тези духове понякога са наричани „близнаците“, защото те представляват противоречивите сили в природата, като например, добро и зло, щастие и тъга здравето и заболяване. По този начин, близнаците са сравними с китайския ин и ян. Душите на мъртвите членове на семейството представляват друга група от духове. След смъртта, тези предци остават с техните семейства  да им помогат да преминат през изпитанията на живота.

2 Comments on “Вуду Магия”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *